Wednesday, 25 April 2012

ko percaya cinta munyit ka? 4

                        ku sangkakan panas berpanjangan,
                     rupanya gerimis, rupanya gerimis mengundang~
                         dalam tak sedar ku kebasahan
                     pernah juga... kau pinta perpisahan..
                      aku sangkakan itu hanyalah gurauan..
                      nyata kau serius dalam senyuman..
                            bukan sekejap denganmu
                        bukan mainan hasratku
                              engkau pun tahu niatku
                                    tulus dan suci.....
                             senang benar kau ucapkan
                                   kau anggap itu suratan
                        sikit pun riak wajahmu, tiada terkilan 
               hanya aku sepaurh nyawa menahan sebak di dada 
                   sendangkan kau bersahaja berlalu tanpa kata, 
                         terasa diri amat terhina kau lakukan, 
                      terasa diri amat terhina kau lakukan...
               (bagus kamu nyanyi ne lagu. siok bh mnyanyi.:D)


            "boss.. owh boss..." telebih la pulak gerimis mengundang si Andy nie hari. sampai kena panggil pun dia nda dengar sudah. "BOSS!!!" 
             "eya sayang.. kenapa?" telampau melayan jiwang dia nie sampai nda sedar tepanggil si kak Maryam sayang. whoaaaa!! kalau laki si kak Maryam dengar nie... ada juga yang kena rendam dalam parit. 
               "ah??? apa boss??"
              "eh... kenapa? apa kau mau nie?" nasib baik kau sedar bos. kalau nda sudah si kak Maryam nie kol Hospital Mesra situ Bukit Padang tuh.
              "bos kau ada meeting nie jam 10 nanti. pastu nanti jam 2 kau ada client mau jumpa.. urmm... itu seja la tugas kau hari nie. ada apa-apa lagi yang kau mau bos?" tanpa melayan lagu si bos dia tadi tu.. si kak Maryam kasi jelas perkara yang perlu dibuat ole si Andy hari nie. walaupun sebenarnya si kak Maryam nie tahan ketawa seja tingu si Andy menyanyi gerimis mengundang dia dengan sepenuh jiwa dan perasaan tuh. meruntun sanubari betul kalau kamurang dengar. kihkihkih.
               "owh... bha tengkiu2... nanti kau kasi buat saya nescafe O... jangan lupa taru susu ah..." hairan secretary dia. bilang nescafe O... tapi ada susu... nescafe susu la bha tu. mau juga kasi complicated statement. 
             "ok la bos... nanti saya kasi buat kau." si kak Maryam nie pun keluar la dari bilik si bos dia.. sebenarnya si Andy nie nda boleh berenti pikir pasal si Annie bha. semua kejadian yang berlaku sama durang dua sentiasa kebetulan. dia merasa pelik...

                         "ADAKAH DIA JODOH SAYA?? OMAIGAD!!" nda keruan sudah hati si Andy. dup.dap.dup.dap.dup.dap.. bunyi si jantung hati... "nda mungkin! nda mungkin saya suka sama dia!" huyoooooo... 'adakah ini yang dinamakan cinta? bila fikiran asyik melayang sama si Annie, bila hati bergetar time ingat pasal si Annie..' uiseh... adakah?? mau pitam si Andy memikirkan pasal nie. bukan apa... cuma ego dia nda dapat terima orang yang dia suka adalah orang yang selalu buat dia sakit hati. ego! biasa la.. semua orang ada ego masing-masing. terpulang sama durang pandai handle atau nda.

                 Dalam diam si Andy sebenarnya mengagumi kecomelan si Annie.. terutamanya time dia marah-marah. comel la muka dia.... :) huh!... begini ka kunun nda suka tuh? memuji seja kerja sang hati.. aiseymen~ tiba-tiba dia teingat pula high heel si Annie yang tetinggal tempat dia tu. TETINGGAL?? puhleeeessss~~ Andy ko jangan pandai-pandai mau tukar hakikat sebenar okay. bukan tetinggal tapi kau kena humban guna tu kasut.
               "Tergamaknya kau girl.... sanggup kau melontar diri ini..huhhuhuhuu.." dengan sodeyhnya si Andy mengungkapkan perasaan hati dia dengan muka yang sedih teramat. lucu la pula muka dia nie. :D aik. sedih ka??

pelahan-lahan dia ambik tu kasut yang dia letak di atas meja sisi di pejabat dia. saiz 38. mesti kiut kaki dia nie. urmm.... lama si Andy nie merenung kasut si Annie. sambil ingatan melayang-layang mengingat bila lagi dia pernah tejumpa si Annie nie ah? sebab dia yakin pertembungan durang di toilet tu not for the first time. dia dapat rasa yang dia pernah nampak muka si Annie. lagipun stail si Annie nie macam kenal ja sama dia. siap tau nama dia lagi...
                "Adakah saya kasitau nama saya sama dia ah?? tapi... saya nda tau pun nama dia... di mana bha saya jumpa ko nie perempuan.." dalam dia berabis memikir, tiba-tiba dia teingat perempuan yang dia jumpa beberapa minggu yang lalu time di pantai...

                "Owh yess!! YESSS!!!! saya ingat sudah siapa kau. HAHAHAHA!" sebab telampau gumbira mengetahui gerangan perempuan yang selalu betul dia terserempak sejak akhir-akhir ini, sampai tebediri bha dia. rasa macam mau lumpat-lumpat lagi macam tu munyit sana Sepilok. walaupun dia nda berapa cam muka si Annie time malam durang tebejumpa tu, sebaba gelap kan. tapi dia yakin itu perempuan yang sama sebab perangai dua kali lima seja. :D
                  "siapa bha nama kau tu ah....urmmm... YA!!! Annie!" akhirnya dapat juga dia ingat nama si Annie sambil pegang tu kasut di awang-awangan.. "Annie...."

                   "Boss!!! boss!!!"
                  "uik..." takajut bha si boss kau tu kak Maryam.. macam mana juga si Andy nie angau sudah kali. sebut-sebut nama si Annie. terus nda pandai dengar lagi tu kena panggil.
                  "Siou boss. hehhehehe." tesengih ja la si kak Maryam nie..
                  "kenapa kau nda ketuk pintu duluan nie?"
                "sudah bha boss.. balik-balik saya ketuk tu tadi. tapi ko nda dengar. tingu nie merah sudah tangan saya." si kak Maryam pun kasi tunjuk tangan dia yang merah tu. :D betul la.... punya la si Andy nie. menghayal sampai nda dengar apa-apa. kalau bom meletup depan dia pun nda juga kali dia perasan nie. ish.ish.ish. hebat penangan cinta kau nie Annie.
                "ai.. eya ka??" cover malu terus si Andy. alamak!! baru dia sedar dia masi pegang tu kasut pink. cepat-cepat dia kasi tapuk di belakang.
                 "ehem..ehem.. cantik la tu kasut boss.. si Annie punya ka?" senyum-senyum si kak Maryam. bagi si Andy pula.. 'alaaaaaa~ mesti ko suda dingar saya sebut-sebut nama dia tadi. hesy.'
                 "ih manada. mamy saya punya baini. ehem.. kenapa kau masuk nie. important ka betul?" semat cara kau cover Andy. ngam betul tu.. saiz kecik begitu mamy ko yang besar tu kunun pakai. :D
                "ai. alamak! tingu tu boss telupa suda saya. meeting kau. mau start sudah tu. semua urg ada sudah. tunggu boss seja nie."
                   "AH?? jam 10 sudah nie?" punyala lama si Andy nie menghayal pasal si Annie seja. tabik la ko Andy... sampai dua jam ko bertahan. kah3
                  "alaa boss. mana la kau sedar kalau sudah ingat sama cewek seja." ketawa-ketawa sudah si kak Maryam. si Andy nie pula malas sudah melayan. terus dia keluar. mau pigi tu meeting. nanti nda pasal-pasal kena cakap boss nda menepati masa la pula. malas kunun si Andy nie kan.. padahal... cover malu ja tu. busted ole si kak Maryam. :D

**********************************************

             "TANGKAP!! TANGKAAAAAPPP!!!!!"
             "sebelah sana kau.. cepat-cepat la ko tangkap. lari lagi tu duluan.."
             "eya bha... laju bha dia lari mana la saya dapat kejar tuh."
       "AAAAAAAAARRRRRGHHHHHH!!!! mamyyyyyyyyy!! kenapa kamu kasi lepas tu ayam.??" tiba-tiba tu ayam yang dari tadi mama si Annie sama adik dia kejar-kejar pigi terbang tempat si Annie. habis rusak tudung yang dia guna. nasib suda sampai di rumah. :D
               aik! :O dua-dua mama and adik dia tediam sekejap... beberapa saat kemudian...
             "Ann!!!!! kenapa kau di sini nie?? kenapa nda kol mamy kestau kau balik sini??" kena peluk-peluk sudah si Annie nie. dia pun rindu betul sama family di kampung.
             "suprise bha mamy.. kamurang nie... hihhihiih.. mana si dadi my???" mata si Annie pun tingu-tingu la sekeliling. dari dia sampai belum lagi nampak kelibat bapa dia.
             "ai.. masam kau tida tau dadi kau tu.. sejak pencen jadi sigu, saaaaana seja dia pigi putung gata." bapa si Annie nie dulu cigu bahasa inggeris. tapi ilmu speaking-speaking dari bapa dia nie nda turun tempat dia. semua jatuh pigi lantai ja tu ilmu.
               "alaaa~ biar la si dadi tu. boring kali dia di rumah teda buat apa-apa." terus durang sama-sama masuk pigi rumah.

            macam tu ayam senyum-senyum sudah ow... teda sudah yang ingat mau kasi masuk balik dia di dalam reban. :P senang hati sudah dia makan-makan tu segala lada yang kena tanam ole mama si Annie di halaman rumah.
               "pak.pak.pak.pak."
               "alamak didi!! tu ayam. cepat pigi kau kasi masuk tu dalam reban. abis la lada mamy tu dia makan." aiya ayam.. kenapa kau bising? bagus-bagus suda kau happy makan lada tadi. neaa kena kasi masuk suda kau balik dalam reban.
               "ala mamy nie.. saya saturang lagi tu kena suruh. tu si kakak nda kena suruh. huh!" muncung sampai di london sudah mulut si Ernie.
               "saya penat nie didi. kan saya baru sampai. kau saturang jak la. malas suda d saya tulung ko." sambil menguluk-nguluk si Annie dengan selamba duduk di sofa ruang tamu. 
               "ih mamy tingu si kakak tu.. benci saya ow... bagus kalau dia butul-butul panat tu. naik kerita juga pun. huh!! minta puji seja." dalam si Ernie membebel-bebel pigi juga dia turun tingu tu ayam.

         sioknya di kampung nie. tenang hati saya. daripada ingat sama si Andy antu momok tu. bikin sakit hati seja. si Annie nie sekarang duduk di sulap-sulap di sawah durang. suasana kampung. kamurang tau jak la macam mana kan. actually si Annie nie lepas jak kejadian dia humban kasut sama si Andy tu nda sudah dia besemangat mau kerja. jadi dia minta cuti dari boss dia. nasib jak si boss time tu baik hati. akhirnya dapat juga si Annie cuti 3 hari. dapatlah dia balik pigi kampung terchenta dia di Telupid nie. perjalanan dari KK pigi kampung dia nie bole tahan la juga jauh kalau guna kerita. satu hari sudah dia di kampung... dua hari lagi balik sudah pigi KK. macam malas jak mau balik pigi sana. kalau bukan pikir pasal kerja nda sudah dia mau   balik KK. malas mau menghadapi sebarang pertembungan yang kebetulan dengan si Andy yang bikin gila utak dia.

              "Annie.. dadi tingu kau nie senyum-senyum sendiri seja.. apa yang ko pikir nie? boipren ka?" nda si Annie perasan rupanya dadi sama mamy dia ada di situ juga. En.Ramli dan Pn.Susie.. baru seja kali.
              "eh.. manada la dadi.. tenang bha di kapung nie. jadi senyum la." jawapan pointless betul si Annie nie..

             "Annie.. kalau kau nda kisah kami mau bincang something nie sama kau." tekejut si Annie. patut pun mamy sama dadi dia nie sanggup kejar dia sampai pigi sawah. berdua-duaan lagi tu. :D
             "Ah?? apa tu??" curious la bha si Annie kan. macam serius jak benda yang durang mau bincang nie.
             "berapa gia umur kau tu sekarang? 26 kan?" si Annie nie angguk-angguk seja. macam tau suda point dan hala tuju perbincangan durang hari nie.
             "kau bulum ada boipren ka nie Annie? kalau boleh kami mau kau kawin sebelum umur kau 27 bha. kalau kau bulum ada calon kami buli tulung ko cari. banyak suda tu urang yang tanya-tanya pasal kau." mama si Annie sudah memulakan pasal kawin. respond dari si Annie pula tenang seja. dia agak sudah pasal kawin nie mesti kena tanya punya. lama sudah dia bersedia. bukan dia nda mau kawin. cuma jodoh tu belum ada. macam mana juga kan?
             "mamy ada sudah calon kalo kau mau kenal-kenal sama dia. umur kau tu pun meningkat sudah. kawan-kawan kau yang lain semua sudah kawin. tinggal kau satu urang seja. kau nda jeles kah?"
             "mamy.. dadi... bukan saya nda mau kawin. tapi belum sampai seru. nanti kalau saya ada boipren saya kasitau jugak kamurang... kalau bole saya mau kawin time umur 24 lagi nie. hehehhehe. tapi teda urang suka sama saya bha."
             "bukan tiada. kau tu yang memilih betul. banyak sudah urang tanya pasal kau. semua pun kau tulak. jangan la telampau memilih. kami bukan apa. takut nanti last-last kau nda tekawin pula."
             "ish mamy nie. jangan la bha cakap macam tu. saya mau juga bha kawin. tapi saya mau pilih sendiri.. buli bha kan dadi... mamy??" dengan muka penuh mengharap si Annie pun pegang tangan mamy sama dadi dia.
             "ok. buli. mamy kasi benar. tapi sebelum umur kau 27 tahun ko mesti kawin sudah. kalo time tu ko bulum ada calon. ko mesti kawin sama calon yang kami pilih. ok?" alamak! :O tekejut gorila si Annie.
             "mamy... mana buli begitu. bagi la bha masa panjang-panjang sikit." mau nangis suda si Annie nie... sebelum umur 27?? maksudnya dalam tahun nie la bha tu. dari mana dia mau pungut urang untuk kawin sama dia nie??
              "nda bulih. kalau kasi panjang-panjang lagi. kempunan la kami tingu ko kawin nie. banyak seja alasan ko bagi." 
              "Annie.. percaya jak sama kami... untuk kebaikan kau juga nie." tiba-tiba bapa si Annie pula yang becakap. padahal dari awal dia diam-diam seja.
              "ok... deal with it.." :'( pelan-pelan tekeluar juga ayat tu dari mulut si Annie.. parents si Annie pula?? konfem la bha senyum sampai limpas telinga... :D








p/s: ok... siap pun... pendek ja cerita nie kali. nda banyak idea. hihihihihihihihi. sori kalo nda siok. :)
              
         
          


               
                




0 comments:

Post a Comment