Friday, 18 May 2012

ko percaya cinta munyit ka? 6


HARI yang sangat memenatkan bagi si Andy nie hari. lepas satu tugas, satu tugas lagi muncul. sampai makan pun dia lupa sudah. sedar-sedar jam sudah menjejakkan kaki hampir-hampir ke tengah malam. OMG!!! tekajut sungguh si Andy. rupanya jam 11.50 PM sudah pula. surius. dia langsung nda sedar yang jam menganjak begitu jauh. padahal dia target mau balik dalam jam 9.00 PM gitu...

            "KROK! KROK!" nah berkencorong sudah perut si Andy. aik. macam bunyi katak pula tuh. :D apa nda berkencorong kalo satu hari teda makan. makanan yang si kak Maryam kasi beli untuk bos tersayang dia pun si Andy teda makan time tengah hari. dia sempat minum air satu botol seja. itu pun separuh jak dia minum. haii~ sibuk sangat ka kau nie Andy... apa nda sibuk kalau bapa dia si En. Hanif nie sibuk dengan kawan-kawan pigi main golf la, badminton la, bola sepak la, semua la dia mau try test... kembali ke jiwa muda kali.. manakala mama si Andy pula sibuk sama dia punya persatuan ibu-ibu mengandung tuh. muahahahahha. teda maknanya... persatuan Pn. Kaisara nie sebenarnya lebih kepada benda-benda yang durang anjurkan sama rumah-rumah kebajikan... buat kerja amal la gitu. tambah-tambah pahala pigi derma and tolong-tolong apa yang patut.

            Dan nasib si Andy la. terpaksa urus syarikat family dia nie sendiri-sendiri. sebab si Andy sudah kena bagi kuasa penuh untuk urus tu Permata Holdings sepenuhnya. dan yang sangat bikin pening dia saat ini ialah keinginan parents dia yang mau menantu cepat-cepat. alasan durang si Andy satu-satunya anak durang.. pastu umur dia pun konon lanjut sudah. remaja sekarang nda bagus kawin lambat-lambat. perkara baik tidak perlu dilambat-lambatkan... eseh.. :D yang paling mengharukan... kes dia nie lebih kurang macam si Annie jugak. ada jodoh bha kali durang nie kan. :D parents si Andy sebenarnya suruh dia kawin sebelum umur dia 28. kalau nda semua saham Permata Holdings tu jatuh pigi tangan kazen dia si Daniel. si Daniel nie memang musuh dia dari zaman dulu lagi. mimang nda bengam durang ne kalau bejumpa. sekarang si Daniel sedang belajar di Australia. last sem sudah. dalam satu dua bulan nie tercongok la muka dia di depan si Andy. maka akan terletuslah perang kalinga. =D

            Actually parents si Daniel nie terlibat dalam ekseden time umur dia baru 5 tahun. Jadi si Pn. Kaisara sama En. Hanif la yang memegang tanggungjawab untuk jaga dia sebab durang satu-satunya family yang ada. Tapi dari kecil lagi si Andy nie nda pandai satu kepala sama kazen dia satu-satunya tu. nda tau la pasal apa.
Tiba-tiba lagu dari telepon si Andy berkumandang. terbang melayang bak rama-rama suda khayalan dia sebentar tadi. telupa sekejap kencorong di perut. cepat-cepat dia kemas kertas yang berhamburan di atas meja. kasi masuk barang yang sepatutnya dalam briefcase dia... lepas semua sudah selesai, dia kasi mati lampu dan meneruskan perjalanan ke rumah. uiseh. :D


            "Itu la anak yang kau kasi manja betul tu kan. kau tingu la jam berapa sudah sekarang nie? belum lagi pulang-pulang. entah pigi mana la dia berpeleseran sama mamat-mamat kutu antu jalanan tuh."
            "Ui ling, jangan la bha kau risau pasal anak kau yang satu urang tuh. dia kan lelaki,, pandai la dia jaga diri  tuh. biasa la anak lelaki nie balik lambat. itu maksudnya anak kita tu lelaki normal." En. Hanif nie pun mula la kasi tenang jiwa dan raga bini dia yang telebih risau pasal si Andy.

dalam durang menunggu ketibaan yang berhormat Mr. Andy... kedengaran bunyi kereta masuk dalam perkarangan rumah nda berapa lama kumudian.. si Andy muncul di muka pintu yang sedia terbuka dengan muka pucat lesi sambil pegang-pegang perut dia. belum lagi sempat mama dia kasi pembuka bicara radio hot.fm di 1/3 malam yang nan indah... sudah si Andy terjelopok di lantai. tebetukar terus siaran mama dia pigi radio bayu... sayu hati seperti bayu yang meniup perlahan melihat tubuh anak kesayangan dimamah kelaparan. ahh! jgn lebih-lebih ok. sebenarnya Pn. Kaisara nie panik sudah berabis tingu keadaan anak dia. risau sambil dia pangku kepala anak dia. pastu nangis-nangis.. "Andyyyy.... Andy sayang. jangan kasi tinggal mama sayang. Huaaaarrrggghhh!!!"

            "OOi... oiii ling." sambil kasi goncang bahu Pn. Kaisara. "yang kau telebih-lebih nie pula kenapa?? macam la anak kita nie mau mati. pigi cepat ambil kunci kerita. kita bawa si Andy pigi ospital." bagai baru tersedar dari mimpi ngeri, mama si Andy terus lari macam lipas kudung mau tebirak pigi atas ambil kunci kerita. takut betul dia kehilangan anak kesayangan dia tuh bha. :D

*******************************************

            'Annie... kau nie kenapa?? gila ka?? perasan ja kau nie kena suka ole bos ensom!' sambil ketuk-ketuk kepala dia guna bantal bau, si Annie kasi ingat diri dia supaya nda perasan sama layanan luar biasa dari si Remy perangkap.. opps... merangkap bos baru dia di opis. sudah pun kerja sebagai secretary si Remy... satu bilik lagi tu sama dia. alamak... nda la saya dapat tahan diri dari mengurat kau nie Remy. PADAHAL.. hakikatnya.. si Annie nie yang cair ole si Remy kalau hari-hari mesti menatap wajah ensomboi dia. =D

            "Bha cepat kau angkat tuh. taru sana dalam bilik saya."
            "Woi bos!! bukan ko cakap mau tulung saya ka tadi tu?" sambil tulak-tulak pinggang. panas sudah si Annie sebab si Remy nie tau mengarah seja. nda pandai menulung. sudah dia nampak meja si Annie tu besar. dan si Annie pula kecik-kecik cili padi seja badan dia.
            "Ahh?? ada ka saya cakap? bila tu ah? bole ko kasi ingat saya cik Annie yang cantik manis??" Bluekkkk!! mau temuntah si Annie dengar si Remy cakap begitu. Pandai sungguh engkau bermadah kata ya bos... pakai cantik manis segala lagi. tuihhh! buang longkang jak la ayat kau tuh. ketara sungguh kepalsuannya...

uiseh... Annie... jangan cakap ikut rasa... nanti musnah.. :D kalau suka kata suka. jangan menafikan hati yang sudah tersangkut pada si boss. :D muehehhehehe. kalau boleh si Annie mau jak melumpat-lumpat ala-ala munyit sasat bogia nie.. tapi control-control la.. malu la bha kalau kena tingu ole si Remy perangai bida dia kan.. :D

            "teda la kau sana. pura-pura lupa lagi.. kalau kau mau betul bukti kau pigi intebiu la satu-satu urang yang kerja di opis nie. ko pikir siapa lagi yang nda dengar apa ko cakap sama saya??"
            "Aik... ada kah?? betul-betul bha?? saya lupa sudah la..." heyshhhhhh!!! kalo bole keluar api naga dari telinga si Annie nie kan... lama sudah si Remy nie angus tebakar...

tiba-tiba berkumandang lagu anak itik tok wi...terbang melayang imbauan kepala utak si Annie terhadap si Remy di awan nano..

begitulah awan nano.nano.nano.nano nanoo.....

ok cukup.cukup. jangan kamurang telampau khusyuk nyanyi tu awan nano..

            "hello...Annie yang kiut becakap...."
            "Tuih...taik kau la Annie..capat bha... kau tulung dulu ambik saya sini sikul...rusak kerita saya..."
            "Uik...kau bulum balik ka pula?" sambil tingu jam dia yang baru kena ganti botiri.... mimang kalo suda menghayal pasal lelaki nie kan...sampai lupa kawan suda kau Annie..

            "Oi tengkurak basi...begini ka kawan?ah?begini ka kawan?? saya bulum balik pun ko nda sedar...jam 11 malam sudah bha nie..saya kan selalu balik pun paling lambat jam 10.."mau nangis sudah si Amy nie.

            "Eya bha eya..jangan dulu kau mihad sana...sekijap saya pigi ambik kau la nie...kau sabar ah.. nda lama lagi saya bakal on the way pigi tampat kau...ngehehheheheh" sudah pun si Amy nie risau...si Annie buli-buli lagi tersengih-sengih sana..


Nda tau macam mana... dalam si Annie sibuk memikirkan si Remy tadi dan selepas itu melayan si Amy... tiba-tiba terlintas di kepala utak dia pasal si antu momok yang ensom tuh... ada perasaan halus yang bergetar di dada time teingat sama antu momok dia si Andy... perasaan membuak-buak mau tau macam mana keadaan dia time tuh. tapi kenapa?? adakah bunga-bunga cinta sudah mula berputik di hati kau Annie? huyooo ada peningkatan ini begini  nie tau.

ok sudah.sudah.pigi la kau ambik si Amy tu sebelum dia jadi gorila sana mengamuk... tanpa menunggu masa itu pantas berlari 4kali100 meter... si Annie pun cepat-cepat pakai tudung dia and mencapai itu kunci kerita.

*************************************************

            bila aku sudah tiada
            simpan semua laguku
          jangan ditangis selalu
               mungkin ini sementara..

            Beralun-alun suara si Annie menyumbangkan lagu yang tunggang-langgang lirik sambil memandu kereta. bhahahhahah =D

"POOOOOOOOOOOOOOOONNNNNNNNNN!!!!!!!!"

            "Alamak! opocot! anak gajah ekseden!" sambil meneruskan habit melatah si Annie nie.. kereta dia pun teberenti secara tiba2 akibat bunyi hon yang berpanjangan itu. leher pun mula lah dipanjang-panjangkan tingu pigi luar mencari punca berlakunya pemberhentian kereta secara tiba-tiba. rupanya ada kereta belanggar sana depan..terus jam bha tu jalan.

dalam 10 minit masi lagi teda perubahan...

            "alaaaa...macam mana la nie..mati la saya kena timbak ole si Amy nie lambat sampai." mula sudah si Annie nie becakap sendiri. tiba-tiba dia pigi buka tu pintu kereta.. dan nda lama kemudian dia pun bejalan pigi arah urang yang ekseden tuh..mau cepat punya pasal kan.. sanggup terus dia keluar pigi meningu keadaan sebenar.

            "Woi! kau yang buta nda pandai tingu jalan! sudah pakai spek pun buta lagi masi.bagus ko buang longkang ow tu spek. biar tu katak yang pakai!!" bedesing telinga si Annie dengar. punya la bersopan santun kau ne bro. mana sudah budi bahasa budaya kita tuh?? nda mau diamalkan kah? nie baru telinga si Annie yg dengar..belum lagi untuk orang yang ditujukan ayat tu..ntah apa la perasaan dia tu kan... ish3..
            "eh encik.. apa pulak saya yang salah..sudah terang-terang kau yang pandu telampau laju.sedangkan ini area yang nda bole laju-laju."
            "jangan lah kau ubah topik lagi bha...sudah tau salah tu salah la.. kau pikir kerita saya ne setakat 100 200 macam kereta buruk ko tu kah?? yang penting ko ganti rugi sekarang...5000 cepat!!!" disebabkan telinga si Annie nie gatal sudah dengar tu ayat yang power-power..terus dia menyampuk.. bagus kalau yang kena bawa gaduh tu yang sebaya dia.. nie sama urang tua pun nda pandai jaga bahasa ow..

            "eh bro! apa nie??setakat bumper ko jak yang rusak pun..mau jugak bising-bising..sudah tau kereta tu mahal jangan la bha drive laju-laju. pakai utak la ging. and bukan kau urang kaya kah?? buat apa lagi kau kecoh sini? bayar sendiri nda boleh ka? kalo sama kau apa la pun tuh duit kan... setakat pacik nie yang ada kereta harga 100 200 mana la bha mampu bayar kos kerita kau yang mahal tuh. huh! mahal la sangat kan." sambil cebik-cebik bibir lagi nie di ujung-ujung ayat dia. =D "and satu lagi..setau saya mau ganti bumper nda la bha mahal betul sampai 5000.." eh bulum abis lagi pula dia becakap nie.

            si Andy yang pakai cermin mata itam tadi terus buka spek dia...tekejut dia ada perempuan pula tiba-tiba berani menyampuk..dan paling mengejutkan dia adalah...

            OMG SAYA KENAL NIE URANG!!!!

si Annie pun tebulat sudah mata.kalau bole tekeluar sudah owh biji mata dia.. mula-mula tu nda perasan yang itu si Andy..sekali dia buka spek baru nampak muka sebenar..lagipun gelap sikit bha d jalan raya nie tym malam..
            "oi!! kau lagi??? siapa suru kau ekseden sini ow?? kenapa kau nda ekseden sana jauh-jauh.nda juga saya tesangkut dalam nie jam gara-gara kau!" nda pandai berenti sudah ow si Annie nie becakap..
            "cik Annie sayang...yang kau mau menyibuk nie kenapa?? kereta kau kah yang saya langgar??"
            "oi ko pikir saya mau kisah ka sama sepa kereta kau belanggar ah??the point here is kau kasi sekat saya dalam nie jam..kalau kau settle bagus-bagus lama sudah saya bole blah dari nie tempat ow..tapi ko nie yang banyak songeh...setakat rusak sikit pun mau kasi heboh satu dunia..kalo boleh makhluk di bulan pun kau mau kestau jugak tu kan..heyshhh!! bencinya saya sama kau nie..bole kau jalan cepat ka? ko tau kah kereta kau nie melintang di tengah jalan?? semua urang terstuck di sini...gara-gara kerita kau la nie.!!" si Andy pun terkebil-kebil mendengar bebelan si Annie.. terus dia tingu kerita dia.eh.. betul la... kenapa kereta saya nie melintang sini tengah jalan ah?

mana la bha kau sedar tu Andy..sudah berlagak macho mau pigi begaduh sama tu pacik kunun kan sebab langgar kerita kau.. mana la ingat dunia sudah...

            "ei Annie..kau pikir kau hebat ka?? nie bukan masalah kau ok..nie masalah saya sama nie pacik punya kereta buruk." nda mau kalah juga bha..
            "bha up to u la bro!" dengan selamba si Annie masuk pigi kereta si Andy..terus dia drive tu kereta kasi bagus kedudukan dia pigi situ siring jalan supaya kereta yang lain bole limpas.. sengaja lagi dia pigi kasi letak jauh-jauh dari si Andy.. pastu dia bagi not RM50 sama si Andy.

            "saya rasa cukup la tu 50 ringgit untuk kau.. lagipun ko kaya juga kan.teda masalah mau kasi bagus tu kereta.ok la.." dengan muka poyo terus si Annie berlalu. tapi sempat lagi dia singgah kejap tempat tu pacik yang telanggar kereta si Andy.. kesian dia tingu tu pacik kena marah-marah ole si Andy..

            "Angkol...siou ah.. tu urang mimang begitu tuh. nda pandai jaga bahasa.orongit kan??" amboi sempat lagi mengutuk kau ah... "angkol bole la jalan duluan. jangan peduli tu urang nda betul.." senyum-senyum kunun dia kasitau tu angkol bha.. dan si Andy pula dengan muka merah menahan sakit hati..rasa direndah-rendahkan kunun.. masuk pigi kereta dia dan drive terus pi pulang ruma.ego tinggi tul.. padahal baru jak dua hari lepas dia masuk ospital gara-gara gastrik menyerang. sepa suru nda pandai makan kan..
         
            Actually nda la teruk pun perlanggaran yang berlaku tuh. si Andy jak yang pigi kasi besar-besar hal yang bole diselesaikan secara baik....

Alamak!!!! lambat 30minit sudah.. mati la saya.. cepat-cepat si Annie pigi kereta dan menuju ke destinasi. pigi ambik si Amy..

*****************************

            "Woi ko pigi mana ow?? punya lama saya tunggu ko sini!!"
            "Siou bha kawan..siou..tadi saya jumpa urang gila di tengah jalan..jadi lambat sikit.. ehehehhehe..bha jum la kita balik ah..." stail memujuk tu bha. =D si Amy pula mau nangis suda

maka..pulang la mereka berdua ke rumah tercinta...



TO BE CONTINUE....

sori lambat sikit nie en3.. ngehehehhehe.sgt sibuk bha..stat sda bljr balik..


2 comments:

  1. sweet, cpat smbung...
    xsbr nk smbung mmbace,,,
    Gudluck yep..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks sebab baca..haha insyaAllah sy sambung cpt2..eseh...kalo nda sibuk la.. =) ngeheheheh

      Delete